Geschiedenis van oranjekoek

Als je een beetje over Friesland weet dan mogen het duidelijk zijn dat de Friezen gek zijn op hun zogeheten oranjekoek. Als je deze Friese lekkernij ziet zou je niet gelijk aan oranje denken. Waarom zou je een lichtroze koek oranjekoek gaan noemen? Dat heeft te maken met de sinaasappel snippers die in dit recept zijn verwerkt

Oranjekoek is een gebak uit Friesland wat haar naam dankt aan het gebruik van gekonfijte Oranjeschillen. In de 19e eeuw vooral gebakken door bakkers in Leeuwarden en Heerenveen residenties van de Oranje Nassaus. Eerste archiefvermelding  Oranjekoek in 1703

Iedere bakker heeft zijn eigen, streekgebonden recept dat van vader/moeder op zoon/dochter wordt doorgegeven. De bakkers gebruiken o.a. anijs in hun oranjekoeken. De oranjekoek kent dan ook vele verschijningsvormen.

Traditie van dit gebak

Germaanse volkeren kenden reeds rituelen met feestkoeken. De oranjekoek werd oorspronkelijk als geboortekoek ingezet. Later werd de koek voor andere feestelijkheden gebruikt. In geboortekoeken werden daarbij vaak anijszaden verwerkt. Anijs staat er om bekend dat het de melkproductie op gang brengt.

De naam oranjekoek kan pas na de Middeleeuwen zijn ontstaan doordat sinaasappels pas in de 17de eeuw algemener werden in Nederland. Het oudst bekende recept voor oranjekoek stamt uit 1753 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *